Ще ти разкрием едно от писмата, адресирано от Айнщайн до дъщеря му Лизел, което той моли да не бъде показвано преди смъртта му

Айнщайн моли дъщеря си да пази това писмо в тайна до момента, в който обществото е готово да приеме написаното в него

В късните 80 години на XX в. внучката на известния гений, Евелин дарява 1400 писма от Айнщайн на Еврейския университет в Йерусалим. Заръката на Айнщайн е съдържанието на писмата да бъде публикувано поне две десетилетия след смъртта му.

 

„Когато предложих теорията на отнсителността, много малко ме разбраха и това, което сега ще разкрия на човечеството, също ще се сблъска с неразбиране и предразсъдъци.

 

Помолих те да пазиш това писмо колкото е необходимо. Години, десетилетия, докато обществото е достатъчно развито, за да приеме това, което ще обясня по-долу.

 

Съществува изключително мощна сила, за която науката до сега не е намерила официално обяснение. Това е сила, която включва и управлява всички останали и стои зад всяко явление, което се случва във вселената и все още не е идентифицирано от нас. Тази универсална сила е любовта.

 

Когато учените търсят единна теория за вселената, те забравят за най-мощната невидима сила. Любовта е светлина, която осветява тези, които я дават и получават. Любовта е гравитация, защото кара някои хора да се привличат от други. Любовта е сила, защото умножава най-доброто, което имаме и предпазва човечеството от самоунищожение в сляп егоизъм. Любовта се разгръща и разкрива. За любовта живеем и умираме. Любовта е Бог и Бог е любов.

 

Тази сила обяснява всичко и придава значение на живота. Това е променливата, която дълго игнорирахме. Може би защото ни е страх от любовта, защото това е единствената енергия във вселената, която човек не се научил да управлява според волята си.

 

За да придам изражение на любовта, направих проста замяна в моето най-известно уравнение. Ако вместо E = mc2, ние приемем, че енергията за изцеляването на света може да се получи чрез любов, умножена по скоростта на светлината на квадрат, стигаме до заключението, че любовта е най-мощната сила, която съществува. Защото тя няма граници.

 

След провала на човечеството в използването и контрола над останалите сили във вселената, които се обърнаха срещу нас, е наложително да се подкрепим с един друг вид енергия…

 

Ако искаме нашият вид да оцелее, да намерим смисъла на живота, да спасим света и енергията и всяко съзнаващо същество, което го обитава, любовта е точният и единствен отговор.

 

Може би още не сме готови да направим бомба от любов. Устройство, достатъчно мощно да унищожи напълно омразата, егоизма и алчността, които опустошават планетата.

 

Въпреки това всеки индивид носи в себе си малък, но мощен генератор на любов, чиято енергия чака да бъде освободена.

 

Когато се научим да даваме и да получаваме тази универсална енергия, скъпа Лизел, ние ще потвърдим, че любовта побеждава всичко, че е в състояние да се издигне над всичко. Защото любовта е квинтесенцията на живота.

 

Дълбоко съжалявам, че не бях в състояние да изразя това, което е в сърцето ми, което тихо бие за теб през целия ми живот. Може би е твърде късно да се извиня, но тъй като времето е относително, трябва да ти кажа, че те обичам и благодарение на теб достигнах до върховния отговор!

 

Твой баща,
Алберт Айнщайн“

 

Съществуват противоречия дали авторът на писмото наистина е Айнщайн. Независимо кой го е написал, то съдържа много истина и с всяко следващо изречение те кара да се замислиш.

 

Препоръчано от Papataci.com





{START_COUNTER}